زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

انقیاد آسمان‌ها (قرآن)





در این مقاله آیات مرتبط با انقیاد آسمان‌ها معرفی می‌شوند.


۱ - فرمانبرداری آسمان‌ها



آسمان‌ها، فرمانبر خدا:
۱. «ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ؛سپس اراده آفرينش آسمان فرمود ... به آن و به زمین دستور داد به وجود آئيد و شكل گيريد، خواه از روي اطاعت و خواه اکراه! آنها گفتند: ما از روي طاعت مي‌آئيم!»
۲. «إِذَا السَّمَاء انشَقَّتْ • وَأَذِنَتْ لِرَبِّهَا وَحُقَّتْ؛در آن هنگام كه آسمان (كرات آسماني) شكافته شود. و تسليم فرمان پروردگارش شود، و سزاوار است چنين باشد.»

۱.۱ - طوفان نوح


تسلیم شدن آسمان به فرمان خدا برای باریدن در طوفان نوح علیه‌السلام:
«وَقِيلَ يَا أَرْضُ ابْلَعِي مَاءكِ وَيَا سَمَاء أَقْلِعِي وَغِيضَ الْمَاء وَقُضِيَ الأَمْرُ وَاسْتَوَتْ عَلَى الْجُودِيِّ وَقِيلَ بُعْدًا لِّلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ؛و گفته شد اي زمين آبت را فرو بر، و اي آسمان خودداري كن، و آب فرو نشست و كار پايان يافت، و (كشتی) بر (دامنه کوه) جودی پهلو گرفت و (در اين هنگام) گفته شد: دور باد قوم ستمگر!»

۲ - خضوع آسمان ها



آسمان‌ها، خاضع و تسلیم در برابر خدا:
۱. «... بَل لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ كُلٌّ لَّهُ قَانِتُونَ؛... بلكه آنچه در آسمانها و زمين است از آن او است و همه در برابر او خاضعند.» «قنوت»، مصدر «قنتون» به معنای اطاعت خاضعانه است.
۲. «وَلَهُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ كُلٌّ لَّهُ قَانِتُونَ؛و از آن اوست تمام كساني كه در آسمانها و زمينند، همگي در برابر او خاضع و مطيعند.»
۳. «ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء ... فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ؛سپس اراده آفرینش آسمان فرمود... به آن و به زمين دستور داد به وجود آئيد و شكل گيريد، خواه از روي اطاعت و خواه اكراه! آنها گفتند: ما از روي طاعت مي‌آئيم!»
۴. «تَكَادُ السَّمَاوَاتُ يَتَفَطَّرْنَ مِن فَوْقِهِنَّ ...؛نزديك است آسمانها (به خاطر نسبتهاي نارواي مشرکان) از بالا متلاشي شوند....» مقصود از «تکاد السموت یتفطرن» این است که آن‌ها از هیبت خدا نزدیک است فرو بریزند، و این از روحیه تسلیم آن‌ها در برابر خدا حکایت می‌کند.

۳ - پانویس


 
۱. فصلت/سوره۴۱، آیه۱۱.    
۲. انشقاق/سوره۸۴، آیه۱.    
۳. انشقاق/سوره۸۴، آیه۲.    
۴. هود/سوره۱۱، آیه۴۴.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۱۱۶.    
۶. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، ج۱، ص۴۱۳.    
۷. روم/سوره۳۰، آیه۲۶.    
۸. فصلت/سوره۴۱، آیه۱۱.    
۹. شوری/سوره۴۲، آیه۵.    


۴ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱، ص۳۳۲، برگرفته از مقاله «انقیاد آسمان‌ها»    


رده‌های این صفحه : آسمان | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.